100% Prirodno

Priprema

Odmrzavanje mesa

Hladnjak (najpoželjnija metoda):

U hladnjaku, mesu treba do 24 sata da se odmrzne, a ukoliko se radi o velikom komadu, i do 48 sati. Meso odmrznuto na taj način može se čuvati u hladnjaku dodatnih nekoliko dana što je ujedno i glavna prednost odmrzavanja pomoću hladnjaka. Sirovo meso držite u zatvorenoj posudi na najdonjoj polici hladnjaka, odmaknutu od ostalih namirnica.

Hladna voda:

Sirovo, smrznuto meso, obloženo nepropusnom ambalažom ili plastičnom vrećicom, stavite u za to predviđenu posudu i prelijte hladnom vodom. Ova metoda zahtijeva više brige jer vodu treba mijenjati otprilike svakih pola sata, no, primjerice, kilogram mesa bit će spreman za obradu već nakon dva sata odmrzavanja pomoću vode.
Savjet: Izbjegavajte koristiti pretoplu vodu prilikom odmrzavanja jer će se vanjski dijelovi mesa odmrznuti i početi kuhati, a središnji dio će još uvijek ostati smrznut.

Mikrovalna pećnica:

Najbrža, ali i najmanje poželjna metoda odmrzavanja mesa. Pratite upute za odleđivanje u uputstvima, a meso odmrznuto ovom metodom najbolje je odmah upotrijebiti za pripremu obroka kako ne bi došlo do gomilanja bakterija u zagrijanim dijelovima mesa.

RUKOVANJE SA SIROVIM MESOM

Prilikom rezanja sirovog mesa, najbolje je koristiti plastičnu ili staklenu dasku za rezanje jer drvene daske mogu apsorbirati mesne sokove što otežava njihovo čišćenje. Vrlo poželjno je da za sirovo meso koristite posebnu dasku na kojoj kasnije nećete rezati povrće ili gotovo meso kako bi se spriječila križna kontaminacija mesa.

MARINIRANJE MESA

Da bi vaše meso imalo izvrstan okus, začinite ga u sočnoj marinadi. Preporučamo da ostavite meso u marinadi u hladnjaku minimalno par sati kako bi se okusi sjedinili. Sirovo meso smjestite u hladnjak na najdonju policu i odvojite od ostalih namirnica. Ukoliko smrzavate svježe meso, možete željenu marinadu uliti u vrećicu te smrznuti zajedno s mesom. Na taj način, meso će se marinirati prilikom odmrzavanja.