Pačja prsa s pečenim kruškama i prženim lješnjacima
Broj osoba:
4Vrijeme pripreme:
45 minSastojci:
- 1,2 kg pačjih prsa s kožom - otprilike 3 komada
- 2 kruške (tvrđe)
- 200 g lješnjaka
- 1,5 dcl Prošeka Jakov
- 1 jušna žlica gustina
- 30 dkg mješavine mlade lisnate salate
- sol i papar po želji
Opis:
1. Pačja prsa posolite i kožu na njima zarežite tako da dobijete kvadratiće, ali da Vam koža i dalje ostane na prsima (nemojte kožu prerezati skroz do mesa da Vam se tijekom pečenja ne bi odvojila).
2. Tako pripremljena prsa pecite u ugrijanoj tavi, i to prvo na strani kože, a zatim sa druge strane. Preporučamo da budu medium pečena za što je potrebno 10-ak minuta na laganoj vatri (ovisno o veličini prsiju).
3. Nakon 10-ak minuta pečenja, prsa flambirajte prošekom. Prsa izvadite iz tave i zamotajte u alu-foliju. Držite ih na toplom 10-ak minuta - na taj će način ona zadržati svoju sočnost.
4. Ako su prsa bila masnija, višak masnoće iz tave odgrabimo prije flambiranja i čuvamo za kasnije, a na ostatak masnoće nakon što smo izvadili prsa dodamo prošek. Posolimo, popaprimo te zgusnemo gustinom do željene gustoće. Posebno u tavi prepržimo sirove lješnjake, maknemo ljusku lješnjaka te ih grubo iscjekamo nožem na dasci. Lješnjake dodamo u umak da kratko prokuhaju. Na odgrabljenoj masnoći prepržimo kruške. Kruške se mogu pržiti i za vrijeme pečenja prsiju ako je tava dovoljno velika. Prsa prije serviranja izrežemo na ploške, salatu začinimo s malo soli, bučinog ulja i limunovog soka. Serviramo na tanjur zasebno salatu, a pačja prsa izrezana na ploške prelijemo vrućim umakom i dodamo pečene kruške te uz to, po želji, možemo poslužiti kuhane trgance.