Piletina
PILIĆ
Pileće meso je izrazito mekano i sočno, pogodno za svako nepce. Svi ga vole, dok ga djeca jednostavno obožavaju i to najviše pileće “bijelo” (prsa).
Pilići se mogu pohati, gratinirati, ispeći u pećnici, a poznati je i pileći perkelt (gulaš s vrhnjem) koji će Vašoj kuhinji podariti raznovrsnost.
Preporučamo isprobati grillati odkoštenog pilića koji će biti prava delicija i novost na Vašem jelovniku – uputstva za praktično iskoštavanje cijelog pilića očekujte uskoro na našim stranicama.
PRSA
Prsa s kostima i kožom najbolje se pripremaju u pećnici okružena krumpirima i mrkvom.
Marinada za pileća prsa:
- 1 ljubičasti luk
- 1 žuti luk
- 2 češnja češnjaka, grubo
nasjeckanog - malo korijanderovog, peršinovog i lovorovog lišća
- crni papar u zrnu
- 1 žličica origana
- 1 šalica vinskog octa
- 3 šalice ulja
- sol
Izmiksajte sve sastojke s vinskim octom te nakon toga samo umiješajte ulje i dodajte sol po želji.
Oprez, nemojte pretjerivati s lišćem i origanom ako ne volite previše intenzivan okus.
FILE
Trenutno najpopularniji komad pilećeg mesa koji svoju popularnost zahvaljuje ponajprije jednostavnoj pripremi i širokom spektru mogućnosti pripreme.
Koristi se za pohanje, rižota, u kombinaciji s bijelim umakom, a moguće ga je i puniti različitim sastojcima i nadjevima.
Kod pečenja pilećih odrezaka u tavici ili na roštilju kratko pecite meso s jedne i druge strane jer predugim pečenjem meso gubi na mekoći i postaje suho i tvrdo.
BATAK ZABATAK
Za najbolji okus batke zabatke je najbolje marinirati dan prije.
Pokušajte pripremiti batke zabatke u marinadi sa senfom:
- 1/2 šalice soka od limuna
- 2 žlice senfa
- 1 čajna žličica soli i malo crnog papra (preporučamo svježe mljeveni)
- 1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Batke zabatke možete peći u grill tavi ili pećnici, kako Vam više odgovara.
KRILA
Najslađi okus dobivaju roštiljanjem u dobrom društvu.
Savjet – kod roštiljanja odstranite zaperak (zadnji dio krila) kako bi se krila brže, lakše i ujednačeno ispekla.
Poslužujte ih uz različite umake, a jedan od njih koji Vam mi preporučamo je :
- 1/2 šalice kiselog vrhnja
- 10 dkg Gorgonzole ili Roqueforta
- 1/4 šalice majoneze
- 1 mali češanj češnjaka, sjeckani
- 1 žlica mlijeka
- sok od 1/2 limuna
- sol i mljeveni papar (najbolje svježe mljeveni)
Pomiješajte sve sastojke i izmiksajte. Dodajte sol i papar prema vlastitom ukusu. Za intenzivniji okus češnjak nakon sjeckanja vilicom ili žlicom protisnite kako bi pustio sok i dao jači okus umaku. Umak obavezno čuvajte u hladnjaku do konzumacije.
LEĐA
Mišljenje mnogih gurmana govori da se najslađe meso kod pilića nalazi na leđima.
Idealno kao meso za spremanje pileće juhe i jušnih temeljaca.
ZADNJA ČETVRT
Klasični batak zabatak odrezan tako da na njemu ostane dio leđa.
JETRA
Jetra najbrže i najjednostavnije spremite pečenjem u tavici na malo masti.
SAVJET: koristite našu guščju mast koja će jetri dati poseban okus, a uz to je i zdravija od svinjske masti ili ulja.
Od jetre spremite domaću pileću jetrenu paštetu.
ŽELUDAC
Izvrstan kao dodatak u juhama ili za spravljanje gulaša.