Mitovi o mesu
Mit
Ljudi se zaraze salmonelom konzumirajući zaraženo meso.
Saznaj istinu
Istina
Saznaj istinu
Salmonela se uništava termičkom obradom na temperaturama većim od 70°C što znači da u mesu koje konzumiramo nema bakterija.
Do infekcije najčešće dolazi zbog križne kontaminacije hrane, odnosno prijenosa bakterija sa sirovog mesa na druge namirnice poput salate koje se kasnije termički ne obrađuju. Stoga, ruke, posuđe i daske za rezanje potrebno je temeljito oprati prije i nakon rukovanja sa sirovim mesom. Prema američkim stručnjacima, Salmonela se uništava i na nižim temperaturama od 70°C.
Pročitaj više
Mit
Antibiotici se masovno i neprimjereno koriste u ishrani peradi.
Saznaj istinu
Istina
Saznaj istinu
Tijekom uzgoja peradi, ne koristimo antibiotike. Perad sama razvija vlastiti imunitet koji ih štiti od bolesti.
Mit
U hranu za perad dodaju se hormoni i steroidi.
Saznaj istinu
Istina
Saznaj istinu
Hormoni i steroidi ne daju se peradi ni u jednom trenutku boravka na farmi. Smjesa za ishranu peradi bazirana je na kukuruzu i soji uz dodatak vitamina i minerala neophodnih za pravilan razvoj.
Mit
Sva perad uzgojena je u kavezima.
Saznaj istinu
Istina
Saznaj istinu
Perad ni u jednom trenu boravka na farmi nije zatvorena u kavezima. Perad se u prva tri tjedna života uzgaja u prostranom, klimatiziranom prostoru gdje slobodno mogu šetati, nakon čega slijedi boravak na otvorenom, kako je priroda i namijenila životinjama.
Mit
Smrznuta hrana gubi hranjive sastojke zamrzavanjem.
Saznaj istinu
Istina
Saznaj istinu
Prilikom dubokog zamrzavanja ne gube se hranjivi sastojci u mesu već se sprječava razvoj bakterija i proces kvarenja namirnice. Uvjet da zamrznuto meso bude sigurno jest da ga zamrznemo svježe i mikrobiološki prihvatljivo.