100% Prirodno

Mitovi o mesu

  • Trovanje salmonelom
  • Antibiotici
  • Hormoni
  • Kavezi
  • Smrznuto meso

Mit

Ljudi se zaraze salmonelom konzumirajući zaraženo meso.

Saznaj istinu

Istina

Saznaj istinu

Salmonela se uništava termičkom obradom na temperaturama većim od 70°C što znači da u mesu koje konzumiramo nema bakterija.

Do infekcije najčešće dolazi zbog križne kontaminacije hrane, odnosno prijenosa bakterija sa sirovog mesa na druge namirnice poput salate koje se kasnije termički ne obrađuju. Stoga, ruke, posuđe i daske za rezanje potrebno je temeljito oprati prije i nakon rukovanja sa sirovim mesom. Prema američkim stručnjacima, Salmonela se uništava i na nižim temperaturama od 70°C.


Pročitaj više
Saznaj mit

Mit

Antibiotici se masovno i neprimjereno koriste u ishrani peradi.

Saznaj istinu

Istina

Saznaj istinu

Tijekom uzgoja peradi, ne koristimo antibiotike. Perad sama razvija vlastiti imunitet koji ih štiti od bolesti.

Saznaj mit

Mit

U hranu za perad dodaju se hormoni i steroidi.

Saznaj istinu

Istina

Saznaj istinu

Hormoni i steroidi ne daju se peradi ni u jednom trenutku boravka na farmi. Smjesa za ishranu peradi bazirana je na kukuruzu i soji uz dodatak vitamina i minerala neophodnih za pravilan razvoj.

Saznaj mit

Mit

Sva perad uzgojena je u kavezima.

Saznaj istinu

Istina

Saznaj istinu

Perad ni u jednom trenu boravka na farmi nije zatvorena u kavezima. Perad se u prva tri tjedna života uzgaja u prostranom, klimatiziranom prostoru gdje slobodno mogu šetati, nakon čega slijedi boravak na otvorenom, kako je priroda i namijenila životinjama.

Saznaj mit

Mit

Smrznuta hrana gubi hranjive sastojke zamrzavanjem.

Saznaj istinu

Istina

Saznaj istinu

Prilikom dubokog zamrzavanja ne gube se hranjivi sastojci u mesu već se sprječava razvoj bakterija i proces kvarenja namirnice. Uvjet da zamrznuto meso bude sigurno jest da ga zamrznemo svježe i mikrobiološki prihvatljivo.

Saznaj mit