100% Prirodno

Piletina

PILIĆ

Pileće meso je izrazito mekano i sočno, pogodno za svako nepce. Svi ga vole, dok ga djeca jednostavno obožavaju i to najviše pileće “bijelo” (prsa).

Pilići se mogu pohati, gratinirati, ispeći u pećnici, a poznati je i pileći perkelt (gulaš s vrhnjem) koji će Vašoj kuhinji podariti raznovrsnost.

Preporučamo isprobati grillati odkoštenog pilića koji će biti prava delicija i novost na Vašem jelovniku – uputstva za praktično iskoštavanje cijelog pilića očekujte uskoro na našim stranicama.

PRSA

Prsa s kostima i kožom najbolje se pripremaju u pećnici okružena krumpirima i mrkvom.

Marinada za pileća prsa:

  • 1 ljubičasti luk
  • 1 žuti luk
  • 2 češnja češnjaka, grubo
    nasjeckanog
  • malo korijanderovog, peršinovog i lovorovog lišća
  • crni papar u zrnu
  • 1 žličica origana
  • 1 šalica vinskog octa
  • 3 šalice ulja
  • sol

Izmiksajte sve sastojke s vinskim octom te nakon toga samo umiješajte ulje i dodajte sol po želji. 
Oprez, nemojte pretjerivati s lišćem i origanom ako ne volite previše intenzivan okus.

FILE

Trenutno najpopularniji komad pilećeg mesa koji svoju popularnost zahvaljuje ponajprije jednostavnoj pripremi i širokom spektru mogućnosti pripreme. 
Koristi se za pohanje, rižota, u kombinaciji s bijelim umakom, a moguće ga je i puniti različitim sastojcima i nadjevima. 
Kod pečenja pilećih odrezaka u tavici ili na roštilju kratko pecite meso s jedne i druge strane jer predugim pečenjem meso gubi na mekoći i postaje suho i tvrdo.

BATAK ZABATAK

Za najbolji okus batke zabatke je najbolje marinirati dan prije.

Pokušajte pripremiti batke zabatke u marinadi sa senfom: 

  • 1/2 šalice soka od limuna
  • 2 žlice senfa
  • 1 čajna žličica soli i malo crnog papra (preporučamo svježe mljeveni)
  • 1 šalica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Batke zabatke možete peći u grill tavi ili pećnici, kako Vam više odgovara.

KRILA

Najslađi okus dobivaju roštiljanjem u dobrom društvu.
Savjet – kod roštiljanja odstranite zaperak (zadnji dio krila) kako bi se krila brže, lakše i ujednačeno ispekla.
Poslužujte ih uz različite umake, a jedan od njih koji Vam mi preporučamo je : 

  • 1/2 šalice kiselog vrhnja
  • 10 dkg Gorgonzole ili Roqueforta
  • 1/4 šalice majoneze
  • 1 mali češanj češnjaka, sjeckani
  • 1 žlica mlijeka
  • sok od 1/2 limuna
  • sol i mljeveni papar (najbolje svježe mljeveni)

Pomiješajte sve sastojke i izmiksajte. Dodajte sol i papar prema vlastitom ukusu. Za intenzivniji okus češnjak nakon sjeckanja vilicom ili žlicom protisnite kako bi pustio sok i dao jači okus umaku. Umak obavezno čuvajte u hladnjaku do konzumacije.

LEĐA

Mišljenje mnogih gurmana govori da se najslađe meso kod pilića nalazi na leđima.

Idealno kao meso za spremanje pileće juhe i jušnih temeljaca.

ZADNJA ČETVRT

Klasični batak zabatak odrezan tako da na njemu ostane dio leđa.

JETRA

Jetra najbrže i najjednostavnije spremite pečenjem u tavici na malo masti. 
SAVJET: koristite našu guščju mast koja će jetri dati poseban okus, a uz to je i zdravija od svinjske masti ili ulja.

Od jetre spremite domaću pileću jetrenu paštetu.

ŽELUDAC

Izvrstan kao dodatak u juhama ili za spravljanje gulaša.